Bemutató

A regény a rendszerváltást közvetlenül megelőző 2 évben, 1988-89-ben játszódik Münchenben és a bajor tartományban. Alaptémája: a vendégmunkás lét próbatételei és kiváltságai, melyekben fiatal magyar férfiak tusáznak a körülményekkel, egymással és önmagukkal.

Főhősei: két barát a 30-as éveikben, Freddy, a profi szerelő és Erik, a szakmán kívüli, de németül beszélő, akik az egykori szocializmusból csöppennek a fejlett Nyugatra, s az ott tapasztaltakat teljesen eltérően élik meg. Szerelőpárosként mégis rendkívül sikeresek, és beosztásukból adódóan bekalandozzák a legnagyobb német tartományt. Anyagiakban a legtöbbet akarják kifacsarni a lehetőségekből, így magukat nem kímélve hajtanak, túlóráznak és üzletelnek. A hónapok múlásával egyre dörzsöltebbekké válnak és érdekeiket hatásosan érvényesítik

A regény egyik vonulata a két barát viszonyának átalakulása a jellemet felőrlő mindennapokban, érintkezési pontjaik a körülöttük zajló bajor élettel, valamint a munkáról és saját életükről alkotott felfogásuk állandó ütközése. A másik Erik fokozódó frusztrációja hitvese és gyermekei távolléte miatt, majd kilátástalan próbálkozásai, hogy kitelepítse magához őket.

A barátok eltávolodása felgyorsul az idővel, különösen, mikor Erik azt tapasztalja, hogy társa alárendelt szerepet szán neki, ugyanakkor megpróbálja eltávolítani őt a feleségétől. Freddy kimagasló teljesítményekre tör és ennek megfelelő elismertségre vágyik, miközben lépten-nyomon nőkbe botlik, akik őt akarják.

Gondolatban leszámolnak egymással és az alkalmat várják a szakításra. Fokozódó konfliktusaik olyan véghez vezetnek, amit egyikük sem kívánt.

E regény másik vonulata a szerelemről, annak egy szégyenlősen emlegetett, már-már elparentált szegmense. A hitvesi szerelem, a rejtőzködő, majd újra fellobbanó és sorsot determináló érzelem és érzéki vágy, amit Erik táplál felesége iránt, s ami eldönti a történet kimenetelét.

Ajánlás

“Könyvemet azoknak ajánlom, akik többet akarnak tudni

arról a valóságról, amit a vendégmunkás lét tartogat

hazánk fiainak a gazdag Nyugaton”

Julius Schäfer

Ízelítő

Részletek a könyvből a szerző ajánlásával.

Nyugat

Összezárva gyerekkori játszótársával, hónapokra, így felnőtten, az életük közepén. Ez már nem olyan, mint régen, az utca porában, aztán az iskolában. Osztálytársak voltak, később együtt vaduló kamaszok, majd egymástól eltávolodó, de egymás fejéből ki nem törölhető figurák. Létük kölcsönösen ténnyé vált egymásban, leválaszthatatlan része a világuknak. Erik elméleti ember lett, Freddyt pedig kizárólag a gyakorlat érdekelte. Erik egyetemre járt, Freddy inasiskolába. Mikor Erik végzett, úgy érezte, nem ért semmihez. Mikor Freddy végzett, úgy gondolta, mindenhez ért. De főleg a motorokhoz, a járművekhez, a zárakhoz, az acélszerkezetekhez, a villanymotorokhoz, a hegesztéshez, és mind ahhoz, ami gép, ami mozog vagy megmozgatható.

Legalul

Előkerül a bank műszaki inspektora: nyakkendős, öltönyös, éltesebb úr, magas, tekintélyt parancsoló, és úgy néz le rájuk, mint a poloskákra. Mint kellemetlen, utálatos betolakodókra, akik idegenek a bank szentélyétől, az ő személyétől különösképp, s akiktől minél előbb szabadulni kell. Csürhe keleti nép, úgy is néznek ki, éhenkórászok, lehet, hogy bűnözők. Iszonyúan festenek az overalljukban, kibírhatatlanul taszítóak. Hogy küldhette ezeket ide a Heimwert cég, az a megbízhatónak ismert társaság?

Nem tűröm a Schweinereit! Itt minden patyolattiszta! – fenyeget a hangja. – Itt nem fogtok disznóólat csinálni! Látjátok ezt a padlót? Láttatok már egyáltalán márványt? Persze ez nem az, ami nálatok van otthon! Fogalmatok sincs, mibe került. De majd megtudjátok, ha megkarcoljátok! Ha észreveszem rajta a legkisebb sérülést vagy szennyet, akkor fizet a Heimwert cég. Aztán levonja a béretekből!

Apák napja

A teljes személyi állomány előtt, annak legnagyobb elképedésére vonulnak ki a tánctérre, majd szelíden összekapaszkodnak. Heimwert úr minden igyekezetével a legjobb képet vágja az esethez, míg a lányukat ideges nevetőgörcs keríti hatalmába. A padsorokból megfigyelve nagyjából csak válltól felfelé látszanak, takarja őket a tömeg. A söröskorsók megállnak a levegőben, a nyálképződés szünetel, próbálják értelmezni a kollégák, mi történik, de nem jutnak sokra. A magyarok hirtelen átérzik, hogy Freddy ezzel váratlanul és talán véglegesen mindegyikük fölé nőtt. Mi van olyankor, ha a főnökasszony, aki még a főnöknek is parancsol, egy vállalati pikniken váratlanul elfogadja egy idegen felkérését? Akinek ráadásul a szavát sem érti. Ezt még néhány napig emészteniük kell.

Bad Reichenhall

A Salzburg felé tartó autópályán kisebb dugók alakultak ki, de lehet haladni. A határ előtti utolsó benzinkútnál lehajtanak egy alsóbbrendű útra. Mesébe illő alpesi táj tárul a szemük elé. Ha felfelé néznek, a kristályos tisztaság, a természet alkotta, szédítő gyönyörűség tárul eléjük.

Emlékszik Erik, a szülői házban, a falon egy régi festmény lógott, olcsó tucatmunka, a pázsitos rétből hirtelen kiemelkedő két kúpos hegytömbbel. Mindig zavarta a szemét, tolakodó, képtelen formákat látott bennük, nem tartotta sokra a képet. Giccs! Olyan szépség nem létezik! Ha mégis, az önmaga karikatúrája.

És most itt, a német-osztrák határon váratlanul tolul szeme elé az a kúp, csak megsokszorozva, panorámában, szikrázva a napsütésben, az ibolyakék égbolt hátterével. Tényleg, ekkora szépség már nem lehet igaz! Vagy ha mégis, akkor egyszerűen nem fér belé, nem tud magába szívni és agyában feldolgozni, majd elraktározni ekkora természeti csodát. Ilyen gigászi érzéki gyönyört. Mintha egy túlontúl szép nőt kellene magáévá tennie, s annak lenyűgöző varázsában tökéletesen alárendelődnék neki, összehasonlítva a saját csenevész létével, és ez már nem az a lépték, amit követni tud, csődöt mond, nem működik a reflex.

Hochcafé Petershof

München, Marienplatz. A városház legfelső emeletén, a tetőtérben, egy nagy befogadó képességű, elegáns panoráma-étterem és kávéház működik: a Hochcafé Petershof. Tömegével látogatják a turisták. Aki ebben a vendéglőben fogyaszt el egy ebédet, az eldicsekedhet azzal, hogy járt Bajorország fővárosában, sőt annak szívében, a Marienplatzon. A Café Petershofból lenézett a gyönyörű és emberektől nyüzsgő térre, miközben az elfogyasztott étel által magáévá tett egy kis Bajorországot, úgy mindenestül, átsütve, zöldségkörettel, szósszal. Ár nem számít.

Koraeste, a tér közepén egy angol fiúzenekar Beatles-dalokat játszik. Húszévesek, jól öltözöttek, tiszták, fésültek, nagyon magabiztosak, a lányok olvadoznak körülöttük. Olyan makulátlan, az élet csiszolóvásznának karcaitól mentes, lányszobák falára való, eszményíthető ifjúi férfiasságot közvetítenek, hogy láttukra azt érzi a közönség, ide, a müncheni Marienplatzra leereszkedett egy darab Liverpool, így létük egyszerre két helyen jelenik meg a bolygón, kiterjesztve országok fölé, a La Manche-csatornán túlra.

Három gitár, egy dob, mint az eredeti felállás. A németek imádnak mindent, ami angol vagy amerikai. Azt állítják, az angol nyelv olyan, mint a német, rendkívüli a hasonlóság a közös eredet miatt, és minden német tud legalább egy kicsit angolul, még ha nem is tanulta soha.

Tartalom

 • A5-ös méret
 • Keménytáblás kötés
 • 204 oldal
 • ISBN 978-615-00-9730-5

Megrendelés

A vásárlás menete

 • A könyv ára 3.900 Ft ingyenes házhozszállítással és utánvéttel.
 • A megrendelés leadható az alábbi űrlap kitöltését követően a megrendelés gombra kattintva, valamint közvetlenül a konyv@drezdaiszerelmek.hu e-mailcímre küldött üzenet formájában.
 • A megrendelést követően rendelés visszaigazolást küldünk.
 • Fizetés: utánvét (vételár: 3.900 Ft / könyv)
 • A könyvet a GLS szállítja a rendelés visszaigazolást követő 1-3 munkanapon belül.

Megrendelő űrlap

  Számlázási cím:

  Szállítási cím (amennyiben nem azonos a szállítási címmel):

  Lépjen kapcsolatba velünk!